tisdag 30 juli 2024

Investeringsplan för dagligvarubutiker, lågprisbutiker, och lite spel

Jag brukar göra en kortfattad investeringsplan när jag tittar på nya investeringar för att kunna ha som påminnelse längre fram hur jag resonerade, varför jag tyckte bolaget var intressant, vad jag förväntar mig av bolaget och till vilka priser jag har för avsikt att sälja innehavet. Jag tänkte börja publicera mina investeringsplaner, men som läsare måste ni tänka på att detta endast är hur jag tänker inför mina egna investeringar, ibland ändrar jag mig eller lägger det på is så med andra ord, detta är inte avsett som någon sorts råd eller tips, det är endast hur jag tänker och hur jag bygger min ekonomi.

Jag har funderat på var och hur jag vill investera nytt kapital. Jag tittar på butiker som säljer dagligvaror och/eller lågprisprodukter.. Jag har tidigare haft axfood och tokmanni i min portfölj men efter ICA försvann från börsen så finns det inte längre så många företag som är börsnoterade inom dessa områden och som dessutom har en utdelnings historik. Slutligen var jag nere på ett fåtal kandidater, nämligen axfood, tokmanni, europris och rusta. Valet blev nu ganska enkelt eftersom jag sorterade bort rusta som har aviserat sin första utdelning men det är inte någon imponerande utdelning. Tokmanni som också äger dollarstore var intressant men eftersom de är noterade i euro som jag tycker är för dyrt att investera i när det finns andra alternativ som SEK eller NOK. Axfood har en massa affärsområden när man köper dem, men jag är egentligen bara intresserad av willys så slutligen föll valet på norska europris trotts att jag inte kan minnas att jag handlat i någon av deras butiker och därför inte kan bilda mig någon uppfattning om deras butiker men europris har nyligen förvärvat svenska ÖoB som jag tycker påminner lite om rusta och dollarstore, visserligen har ÖoB varit mindre och mindre relevant för mig som konsument under många år, men europris verkar däremot ha planer för att få ÖoB att öka sin vinst. 

Ett annat bolag som är nytt i min portfölj är evolution som jag blev intresserad av när jag egentligen letade efter bolag i spel och betting. Även inom spel och betting har det blivit färre börsnoterade bolag men när jag började titta så fastnade jag för evolution som levererar tjänster till spelföretag och jag inser att detta kan bli en riktigt bra i portföljen ihop med betsson som jag tidigare köpt. Evolution hade nyligen en rapportmiss men detta är ett innehav som jag vill behålla på lång sikt och förhoppningsvis kan de rätta till detta över tid men just nu blev det läge för lite rabatt. Bolaget har dessutom sagt att de skall göra aktieåterköp vilket borde vara gynnsamt för bolagets värde över tid.

Inköp europris NOK 65,09 

Inköp evolution SEK 1019,20

Skulle det bli möjlighet att sälja evolution för SEK 1400 så skall jag överväga detta. När det gäller europris så kan jag avyttra detta om det ligger runt NOK 80. Båda bolagen förväntar jag mig bra utdelningar från, detta är en förutsättning för att de på lång sikt skall stanna i portföljen.


Tack för att du läser SpararPengarna och kommentera gärna nedan och berätta om dina egna investeringar.

fredag 26 juli 2024

Sportdryck


Idag kommer jag bjuda på 2st texter i samma inlägg. Först hur man kan göra egen sportdryck och sedan en uppdatering av de senaste investeringarna. 

Egen sportdryck: Jag har många gånger uppmanar er läsare att nyttja era friskvårdsbidrag om det är något era arbetsplatser erbjuder. Man måste inte nödvändigtvis bege sig ut och springa som jag gärna hade gjort, men om ni skulle få för er att anmäla er till något lopp och behöver lite sportdryck under träningen så tänkte jag bjuda på ett recept på egen sportdryck jag hittade på sportamore.

Du behöver följande för att göra 1 liter sportdryck

1 liter vatten
½ kryddmått salt
50 gram druvsocker
2 matskedar koncentrerad eller pressad citron

Blanda allt i ett kärl så att allt löses upp sedan är det klart.

Nästa lopp jag är anmäld till är i oktober så jag kommer ha nytta av detta många gånger. Jag vet inte att det nödvändigtvis blir billigare än att köpa sportdryck men jag kommer veta exakt vad den innehåller och hur den är hanterad och det tycker jag har ett värde.


Senaste investeringarna: Jag skrev lite kort om tokmanni (TOKMAN) sist men det visade sig att jag valde en annan väg för min nästa investering. Jag har fortfarande inte fått utdelningen från Aker BP (AKRBP) så det kan fortfarande bli av.

Denna gång valde jag att investera i Tingsvalvet Fastighets PREF (TINGS PREF) och evolution (EVO).

TINGS PREF upptäckte jag när kronan till miljonen skrev om det här. Jag har börjat investera lite i preferensaktier eftersom det ofta matchar min utdelnings filosofi och i samtliga 3 preferensaktier jag har så är det fastigheter som bolagen är verksamma i. Jag har då även ”corem proberty group pref” som jag fick efter corem köpte klövern som jag tidigare hade och jag köpte även ”Fastighetsbolag. Emilshus Pref” för ett tag sedan så totalt är det nu 3st preferensaktier.

EVO köpte jag av flera orsaker men en är att jag uppfattade den som prisvärd efter deras rapportmiss som drog ner priset. EVO har jag tänkt behålla på lång sikt men om de repar sig och närmar sig SEK 1400 så kommer jag sälja av. Att EVO hamnade på min radar var när jag letade efter andra svenska spelbolag än betsson (BETS B) som jag också nyligen förvärvat aktier i. Tanken var att ha mer exponering mot spelbolagen, men det visar sig att många har försvunnit från börsen som exempelvis min gamla favorit ”leo vegas”. Men när jag började studera EVO så inser jag att detta passar ännu bättre in i min portfölj efter som de levererar till spelbolagen och mer kan liknas vid ”hackor och spadar” som jag tidigare skrivit om här.

Tack för att du läser SpararPengarna och kommentera gärna och berätta om vad du sparar i för verksamheter. 


onsdag 24 juli 2024

TOKMAN

Till min stora glädje så blir 2024 ett rekordår för aktieutdelningarna och är väl förbi hela 2023. Mitt mål är att alltid gå om förra årets utdelningar så tidigt som möjligt och helst tidigare än året innan, detta lyckades 2 månader tidigare än förra året.

Imorgon kommer det utdelningar från Aker BP (AKRBP), även vår energi (VAR) och telia (TELIA) har snart utdelningar som skall investeras i något nytt. Eftersom AKRBP redan är mitt enskilt största innehav och VAR näst största, även TELIA ligger ganska högt så kommer utdelningen sannolikt investeras i något annat bolag. Under sommaren har jag varit avvaktande och placerat de mesta utfallet i lysa för att investera det under sensommaren eller hösten, men dyker det upp något intressant så kan jag absolut ändra uppfattning. Det Finska detaljhandelsbolaget tokmanni (TOKMAN) som även äger dollarstore i Sverige gick ut med en vinstvarning under tisdagskvällen och föll efter med över 11%. När jag sist ägde TOKMAN 2022 så sålde jag den på kursen €13,40 och satte samtidigt ett kurslarm om den enligt min mening skulle gå ner till ett intressant pris igen. Jag läste för några dagar sedan att de öppnar nya ”dollarstore” butiker i Danmark under annat namn eftersom det redan finns annan verksamhet i Danmark under det varumärket. Jag tror detta kan vara intressant för mig som en lång investering, naturligtvis förutsatt att de behåller sin direktavkastning på en rimlig nivå.

Jag vill gärna sprida mina investeringar över olika branscher och jag har tittat på liknande verksamheter i både Sverige och Norge men jag har avvaktat. Fortsätter TOKMAN handlas till detta pris så blir jag lite intresserad av att ta en chans på TOKMANI trotts att det finns detta och flera andra orsaker att jag är skeptisk. Exempelvis har jag inte handlat bolag i USD eller EUR på ganska länge utan föredragit SEK och NOK som haft mer rimlig värdering.

 Om jag köper TOKMAN och det visar sig repa sig snabbare än förväntat så kan jag absolut tänka mig att sälja det, men även om det ligger kvar på samma nivå länge så kan jag se ett värde i utdelningarna, men försvinner även dessa så ser jag mycket lite värde i TOKMAN för mig.

Ett annat bolag som fallit på rapport är SSAB (SSAB B) som jag redan äger efter jag sålt hälften av mitt innehav i lundin mining (LUMI) som jag sedan placerade i SSAB B. Detta innehav blev direkt ganska stort i förhållande till andra innehav så jag tror inte jag kommer öka i SSAB B trotts att jag egentligen blir lite intresserad. Även denna aktie är köpt med en lång tidshorisont och även om jag skulle kunna sälja den om det blir förmånligt så håller jag den på dessa nivåer och tar emot utdelningar.

Tack för att du läser SpararPengarna och kommentera gärna och berätta om dina egna investeringsstrategier eller vad du tror om TOKMAN eller SSAB B som investeringar. 

onsdag 17 juli 2024

Status

Aktier: Min tanke var att ligga lågt med aktieinvesteringarna tills jag var ifatt med utgifterna som renoveringen av mitt hus kostat mig och endast investera utdelningarna och eventuella om positioneringar. Detta har jag till större delen lyckats hålla, därför är det extra glädjande att jag lyckats slå 2023 års utdelningar tidigare än förväntat. Under sommarmånaderna satte jag en del kapital i Lysa. Tanken är att ligga lågt under sommarbörsen och sedan flytta tillbaka kapitalet till aktier när det börjar verka som att marknaden är i gång igen. 

Bitcoin (BTC) certifikat: Jag tror fortfarande riktiga BTC toppar på minst $100000 per BTC under 2024. $100000 kommer vara ett naturligt motstånd och detta öppnar för lite ”swing trading” men jag inväntar först att nå målet sedan får jag bestämma vad som kommer efter. Jag handlar med bitcoin certifikat inte faktiska bitcoin så varje affär har en högre kostnad än en vanlig aktieaffär hade haft, däremot så är det betydligt enklare beskattning med certifikat i ett investeringssparkonto (ISK), speciellt nu när det är skattefritt upp till SEK 300000. När jag köpte mitt första Virtune Bitcoin certifikat den 8 januari 2024 var kursen SEK 79,32 och är i skrivande stund 114,05

Etherium (ETH) certifikat: Jag har även en lite mindre investering i ETH certifikat. Dessa har inte gått riktigt lika bra som BTC certifikaten men sedan mitt första köp den 9e februari 2024 när den stod i SEK 26,17 och nu står i SEK 36,08.

Lysa: När jag beslutade mig för att testa utfallet med ”sell i may and go away” så valde jag att placera en del av kapitalet hos lysa. Utfallet på lysa har varit bra men jag gör en bättre annalys av detta längre fram under året.

Kameo: Jag fortsätter med samma strategi på en av mina minsta investeringar, utlåning till fastighetsprojekt via kameo. Denna investering blev 2024 självgående, vilket innebär att jag återinvesterar 100% av utfallet men sätter inte in något nytt kapital..

Hus: Jag har under en tid funderat på att skaffa ytterligare en fastighet och då hyra ut en eller båda lite beroende av hur långt jag kommit i mitt sparande till FIRE. Jag bytte tak på min befintliga fastighet under 2024 och hade hoppats på att hinna göra lite arbete i trädgården och måla lite under sommaren men eftersom jag inte tar ut någon sommarsemester utöver det jag redan gjort för min cykelresa från Oslo och dappcon24 konferensen jag var på i Berlin så har det inte blivit så mycket gjort än tyvärr, men nu är det dags att lägga i en högre växel. Jag har tittat lite på nya fastigheter men har inte hittat något jag tyckt varit rätt förutsättningar för mig. Min tanke är att belåna fastighet 2 maximalt och amortera i hög takt så detta måste rimligen ske före FIRE annars tror jag inte banken är intresserad av att ge mig ett lån. Ett annat alternativ hade varit att vänta och ta en fastighet längre norrut (billigare) som jag betalar helt, då har det inte lika stor betydelse längre, eller så gör jag det med fastighet 3 😊

Tack för att du läser SpararPengarna, glöm inte att kommentera och dela med dig av dina egna ekonomiska erfarenheter :-)

måndag 15 juli 2024

Bikepacking (Oslo/Lund) dag 1

Första dagen tog jag bussen till Oslo med flixbus från Lund, bussen skulle gå 23:35 på onsdagen och vara framme 06:45 på torsdagen vilket passade mig perfekt eftersom jag kommer igång tidigt och har hela dagen på mig att cykla mot första stället jag skulle slå läger. Bussen var visserligen lite försenad men när vi väl var iväg så somnade jag och även om det är svårt att sova på en buss så sov jag ganska bra tills vi kom till den norska gränsen där tullen skulle kolla passagerarna innan vi fortsatte mot Oslo. När vi anlände till slutdestinationen som var oslo centralstation började jag packa min cykel och upptäcker att jag saknade både cykelhjälm och sovsäck. Det skulle visa sig att jag hade glömt dem hemma efter jag tagit en sak i packningen. Det kändes lite besvärligt men jag fattade beslutet att fortsätta och försöka hitta någonstans jag kunde köpa det jag saknade. Efter några timmar fanns det en Jula butik som jag kunde köpa både cykelhjälm och sovsäck hos. Kvalitén framför allt på sovsäcken lämnade lite att önska men priset var lågt och det löste mitt problem så jag var ganska nöjd. Även om det hade regnat på natten så var vädret ganska bra och när jag hade cyklat 84,5 km så tänkte jag avsluta dagen och slå upp tältet på en plats jag hittat med hjälp av caravanya appen. Platsen var en till synes öde bit mark nära en storefjordens strand. Jag slog upp tältet på en plats jag tyckte var tillräckligt enskilt. Jag somnade nästan direkt efter jag slagit upp tältet, men blev väckt av en norsk man med hund som på ett ganska ogästvänligt sätt sa att jag inte fick campa där. Jag var för trött att diskutera med honom och han verkade dessutom inte vara mottaglig för att de har allemansrätt i Norge så jag sa inget utan bara packade ihop tältet och fortsatte att cykla till närmaste camping jag kunde hitta med hjälp av google maps.

Summer Tour from Oslo to Lund day 1 | bike Tour | Komoot

Det blev ytterligare 9,71 km innan jag kom fram till campingen (Utne camping). Jag noterade att det kom fler cyklister som artigt hälsade på mig, men jag var för trött att vara social. Jag noterade att när jag skulle betala att jag hade bokat för 2 personer trotts att jag reste själv. Jag hade inte förväntat mig någon ersättning när jag nämnde det i receptionen men till min stora förvåning så justerade de priset. Jag slog upp tältet igen och letade upp dusch/wc där jag stötte på en kille från Italien som jag växlade några ord med, han berättade att han hade vandrat från norra Italien och var på väg mot Nordkap i norra Norge. Dagen hade inte direkt gått smidigt för mig men alla problem som hade dykt upp hade gått att lösa så jag var förhoppningsfull eftersom det egentligen varit små problem som varit ganska enkla att lösa, dessutom låg jag fortfarande väl inom ramarna för antalet mil jag behövde avverka per dag för att hinna med resan under antalet dagar jag tagit ledigt.

Summer Tour from Oslo to Lund day 1 - had to move | bike Tour | Komoot

onsdag 10 juli 2024

Nu kör vi


Efter en längre paus än förväntat, är jag tillbaka med mitt första inlägg på över en månad. Här är en sammanfattning av vad som har hänt:

Cykelsemester: Min planerade resa mellan Oslo och Lund blev kortare än väntat och slutade istället i Göteborg. På grund av otur med vädret, som gjorde både cyklingen och campingen mer besvärlig, bestämde jag mig för att avsluta i Göteborg. Jag lärde mig två viktiga saker från denna resa: att välja bättre skor, helst vattentäta, och att inte röra packningen när den väl är packad. Jag lyckades glömma både sovsäck och cykelhjälm hemma på bordet. Jag kommer att dela mer om resan i fem kommande inlägg.

Ekonomi / Aktier: Jag har gjort några förändringar i mina portföljer, sålt några poster och köpt några nya. Jag har framför allt placerat en del kapital hos Lysa för att ha lite torrt krut inför hösten. Jag sålde hela mitt innehav i Resurs Holding (RESURS). Jag sålde även alla mina aktier i Handelsbanken (SHB A) och investerade pengarna i bland annat Betsson. Jag är mycket nöjd med mitt SHB A innehav under detta året och kan absolut tänka mig att köpa dem igen om det uppstår förmånliga förutsättningar.

Utdelningar och Nyinvesteringar: Alla utdelningar som kommit har återinvesterats i Emilshus Pref (EMIL PREF), MPC Containe Ships (MPCC), Vår energi (VAR), Xact Norden högutdelande. Omplaceringar/Nyinvesteringar har investerats i Betsson B (BETS B), Fortum Oyj (FORTUM), Equinor (EQNR), Aker BP (AKRBP), Virtune Bitcoin.

Fastighet: Det har inte hänt så mycket efter takbytet men jag börjar komma ifatt de kostnader som detta innebar. Jag har så smått börjat leta efter hus 2 men har inte hittat något som fallit mig i smaken än.

Kameo: Att finansiera fastighetsprojekt genom Kameo har gått riktigt bra. Även om detta är en av mina mindre investeringar så är den nu helt självfinansierad genom avkastning och nu så genererar detta 1-2 nya lån på lägsta nivån i månaden.

Jag ser fram emot att dela mer om mina erfarenheter och lärdomar i kommande inlägg. Tack för att du följer med på min resa! Glöm inte att kommentera och dela erfarenheter...