10 enkla spartips

 

Matlåda

Att laga matlåda och ta med på arbetet kostar ofta inte särskilt mycket. Om man dessutom lagar flera portioner samtidigt så tar det bara tid ibland.

Jag brukar tillaga basen i måltiden så det blir 3-5 portioner, vi kan exempelvis säga köttfärs. Tillbehören brukar jag laga lite mindre av, så det exempelvis blir 1-2 portioner. Jag fördelar köttfärsen i matlådor, och tillbehören i en eller två av dessa. På detta sättet är jag klar med maten för 1-2 dagar utan att det blir tråkigt och jag måste äta samma rätt hela veckan. Resterande matlådor sätter jag i frysen tills det är dags att använda dem. Det ända jag behöver göra är att tillaga tillbehör, och tillbehören lägger jag direkt i matlådan tillsammans med den frysta maten. Det är inget problem att göra på detta sättet och en bonus är att den frysta maten hjälper till att hålla hela måltiden kyld tills den skall ätas, även drycken kyler maten om man tar något som är kylt. Sparar man någon matlåda i frysen så får man ännu större variation, så kan man ju rotera basen. Jag handlar de erbjudande som finns i butiken och får därför riktigt lyxiga middagar för 10-20 kronor medan en lunch ute ofta kostar runt 100 kronor. Med andra ord så äter jag 1-2 arbetsveckor för vad endast 1 lunch kostat mig om jag åt ute. Om jag räknar lågt så sparar jag 80 kronor varje dag och 400 kronor i veckan.

Elförbrukning

Med de elpriserna vi har fått leva med under 2022/2023 kan det finnas all ide att försöka dra ner på el kostnaderna. Hushållsmaskiner drar ofta en hel del el, och eftersom många har timer så kan man låta diskmaskinen eller kanske tvättmaskinen köra på natten när det ofta är lägre elpriser.
Jag hade redan ett system som heter telldus som man kan automatisera strömbrytare med, så jag behövde inte köpa något nytt. Investeringskostnaden är något man måste ta hänsyn till om det är lönt och hur lång tid det kommer ta för det att betala sig. Exempel på saker jag automatiserat är bildskärmar, skrivare, kaffekokare, mikrovågsugn. 
En annan sak som kan minska elkostnader är att man ser till så att all eller så mycket som möjligt av belysningen är LED lampor. Man kan även sätta en rörelse detektor som tänder och släcker på sådana ställen där det är enkelt att glömma släcka som förråd eller toalett.
Om det finns varmvattenberedare så kan man ju sänka den några grader, eller kanske sätta en timer på den så att den inte värmer vatten när man ändå inte brukar det, som under arbetstid eller natten.

Köra smart

Eftersom jag använder min bil i arbetet så försöker jag tänka igenom vilka ärende jag kan göra i samband med resor till/från arbetet. När väder tillåter så tar jag medvetet cykeln när jag skall ärende för att samtidigt få lite motion. Att cykla gör samtidigt att jag får tänka igenom mina inkör för att kunna transportera det på cykeln, så det blir ju också en effekt att man då inte handlar allt det där som kan vara bra att ha utan endast det man behöver.

Bästa priset

Jag tycker inte om att få en massa reklam i min epost eller i min brevlåda men när jag skall handla någonting så försöker jag alltid kolla efter vem som har bästa priset, och det finns en del smarta sätt att kolla utan att få en massa reklam, som gämför priser från olika butiker, några exempel är prisjakt och pricerunner. Dessa två brukar oftast ge samma resultat men det finns ett annat ställe som ibland kan vara värt att kolla, nämligen google. Gäller det mat så finns det en bra applikation som man kan lägga in på sin smartphone som heter matpriskollen. 

Bonus köp

När distans handlar så brukar jag undersöka om leverantören finns med på någon av de tjänster som ger återbäring, exempelvis refunder och mybonus. Jag tycker det är viktigt att man inte väljer en leverantör för att man får bonus utan att man får bästa priset.

Mobilabonnemang

Jag byter ofta mobilabonnemang och leverantör, och kan därför få ta del av deras erbjudande. De senaste åren har jag haft en månadskostnad på mellan 10 - 50 kronor beroende på hur bra erbjudande de haft. Jag kollar alltid om det finns möjlighet till bonus köp som jag tidigare nämnde och kombinerar det om det går. Jag väljer alltid det billigaste abonnemanget, utan bindningstid och får därför inte lika mycket surf, men eftersom jag kopplar upp mig på tillgängliga WIFI så ofta jag kan och dessutom ibland får en väldigt stor surf mängd som introduktion så har detta aldrig varit ett problem för mig. 

Kreditkort/Medlemskort

Jag råder alltid alla som använder kreditkort att vara försiktiga, för oavsett hur förmånligt det är så blir det snabbt oförmånligt om man inte betalar fakturan innan räntan börjar ticka. Men har man disciplin så kan man göra besparingar med kreditkort. Personligen ser jag över vad som är förmånligast för tillfället och byter kort om det finns något som är förmånligare för mig. Kan jag få cashback så föredrar jag alltid att få tillbaka pengar över att få rabatter, eftersom köpen styrs om man väljer rabatter. 
För stunden har jag två kort jag jag använder, och när jag byter kort säger jag alltid upp de jag haft tidigare för att vara kreditvärdig. 

IT

Att köpa ny dator kan ibland vara nödvändigt om den datorn man har är sönder men ofta kan någon som är lite händig byta det som är sönder och ge den ett nytt liv. Är det däremot så att datorn känns långsam så kan det räcka med en ominstallation av Windows eller att byta operativsystem till Linux där många varianter är mindre krävande än Windows. Det kan ju också vara så att de tänker byta datorer på ditt arbete och ni får de gamla eller kan köpa dem för ett rimligt pris. 
När det gäller program så kan man spara mycket på att välja FOSS (Free and Open Source Software) som är kostnadsfri att använda. Ett tips kan vara att titta på alternativeto.net om det finns något program eller någon tjänst som gör samma sak som det du redan betalar för.

Budget

När man skapar en budget så gör man lite regler kring vad man har tänkt att spendera och kan då enkelt se hur mycket som blir över varje månad. Har man minst 25% av pengarna över när månaden är slut så kan jag anse att man har en väldigt stabil ekonomi. Ligger man lägre än 25% så kan det finnas saker som går att minska eller förbättra för ett sparande. En sak som ofta blöder pengar är abonnemang och tjänster som ofta kan visa sig vara fullständigt onödiga. Kan man minska på onödiga laster som tobak, alkohol eller annat som egentligen inte alls bidrar med livskvalité så kan man ofta spara in stora pengar.

Återanvändning

Varje gång man återanvänder saker så är det ett inköp som man inte behöver göra. Exempelvis kan man använda påsar många gånger innan de är så slitna att de bara duger som soppåsar. Jag kommer skriva ett separat inlägg om återanvändning så jag kommer inte gå in i några detaljer här.