måndag 8 januari 2024

Första steget till att bli oberoende är att lära sig spara


 

Att få ner utgifterna har varit nyckeln till att starta mitt framgångsrika sparande. Det tar tid att vänja sig vid att noggrant överväga varje utgift, men när man väl har vant sig vid det, blir det snarare en sport att se hur mycket man kan spara. 

Januari, som för många kan vara en ekonomiskt ansträngd månad, är det perfekta tillfället att starta året med sparmål. För att underlätta detta, vill jag dela med mig av några tips:
 

  • Inventera skafferiet och frysen. Använd sedan en AI-assistent, som Microsoft Copilot, Google Bard eller ChatGPT, för att skapa ett recept baserat på vad du har hemma. Du kan även be assistenten att skapa en veckomeny åt dig. Om du vill undvika att laga mat varje dag, gör lite extra så att du får en matlåda till nästa dag. Sätter du detta i system så kan du frysa in färdiga matlådor så får du efter några veckor ganska många rätter att välja mellan.
  • Ta en shoppingfri månad och undvik att besöka affärer för att minska impulsköp. Kom ihåg att erbjudanden kommer och går hela tiden.
  • Ha alltid med dig ett litet matförråd när du ska iväg någonstans, så slipper du frestelsen att handla dyrt i en kiosk eller liknande om du blir hungrig.
  • Om du har returflaskor, panta dem för att både få pengar och mer plats. Kanske finns det någon i din närhet som skulle uppskatta om du erbjöd dig att ta hand om deras flaskor också.
  • Avsluta dina streamingtjänster och andra abonnemang, som gymkort, och använd gratisalternativ som YouTube, Spotify Free och utegym istället. Skaffa ett bibliotekskort och låna böcker, e-böcker och ljudböcker.
  • Byt till en billigare mobiloperatör. Om du redan har en billig operatör kan du dra nytta av rabatter genom att byta till en annan. Om du väljer Vimla och värvar några vänner kan du få ner månadskostnaden ännu mer.
  • Planera dina resor och cykla, gå eller samåk när det är möjligt.
  • Gå igenom dina förråd och lådor efter saker som du inte använder och sälj dem på Tradera eller Blocket. Om du lyckas sälja några saker får du lite extra pengar och som bonus mer plats.
  • Granska dina utgifter från förra månaden och se om det finns något du kan säga upp. Gör en budget och håll dig strikt till den.
  • Om dessa tips hjälper dig att spara pengar, är ett bonustips att inte öka dina utgifter. Spara de pengar du “hittade” genom effektiviseringen och fortsätt att spara minst den summan varje månad. Ha som mål att öka det varje månad genom att hitta nya sätt att spara pengar.

 
Tack för att du läser SpararPengarna och kommentera gärna och berätta om din spartips.

2 kommentarer:

  1. Väldigt bra tips det där med AI och recept, kommer garanterat börja med det. Ska byta till en billigare mobiloperatör (utnyttja studentrabatt också) samt avslutat Eurosport i dag. Ska försöka få ned kostnaderna under 2024. Gymkortet får däremot hänga kvar :)

    SvaraRadera
  2. Snyggt Bourse!! Att nyttja rabatter gör nog folk lite för sällan tyvärr.. Tycker det är riktigt kul att komma på nya sätt att effektivisera sparandet :-)
    /SpararPengarna

    SvaraRadera