lördag 4 maj 2024

Veckans ekonomiska översikt, smarta spartips och måltidsplanering


Justeringarna jag gjorde i min aktieportfölj under veckan har på kort sikt visat sig vara framgångsrika. Lundin Mining (LUMI) sjönk från SEK 129,30 till SEK 118,90, vilket visade sig att det skulle vara en utmärkt dag att sälja 50% av mitt innehav. Jag köpte samtidigt SSAB, trots viss tveksamhet, vilket jag tidigare diskuterat. SSAB har stigit från SEK 61,18 till SEK 62,84, och även om denna förändring är relativt liten, har den varit fördelaktig. Det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser, men hittills har jag haft tur med min timing. När jag summerade min totala ekonomi, noterade jag däremot att den har minskat med 1,22% sedan förra veckan. Nästan allt har haft en negativ utveckling denna vecka, förutom lånen hos Kameo men jag ser dock att det främst är investeringar i ädelmetallcertifikat (guld/silver/koppar) och kryptovalutor som har sänkt genomsnittet. Jag kommer att diskutera hur jag gör mina veckosummeringar längre ner i detta inlägg.

En återkommande tema på denna blogg är att planera måltider för hela veckan och göra flera matlådor samtidigt. Oftast lagar jag söndagens middag samtidigt som jag förbereder matlådor för måndag, tisdag och ibland onsdag, plus en extra. Jag använder samma ingredienser för söndagens middag och måndagens lunch, och sedan placerar jag 1-2 matlådor i kylskåpet där köttet är samma men utan tillbehör. På morgonen när jag ska ta med dem, kokar jag ris, pasta eller andra tillbehör och fyller på i matlådan innan jag placerar den i min lilla kylväska. Resterande matlådor placerar jag i frysen och gör sedan likadant, förutom en som jag sparar till följande vecka för att ha lite variation att rotera med. Detta är minst lika bra som att köpa en dyr lunch på en restaurang eller att ta med frysta färdigrätter.

Att ha en budget är viktigt för mig och att ha koll på ekonomin i allmänhet. Jag börjar de flesta lördagsmorgnar med att duplicera förra veckans flik i mitt Google Sheets (Excel) ark och sedan sudda alla summor i det så jag kan fylla i den aktuella veckans poster. Jag har gjort detta sedan 2019-07-07 och skulle påstå att förutom att det är kul att kunna följa utvecklingen vecka från vecka 5 år tillbaka ger en mycket bra koll på vad som ger bra utfall och vad som inte fungerar. På söndagarna brukar Willys och Lidl skicka ut sina reklamblad som jag tittar igenom efter fynd, men efter frekventa shoppingfria månader och goda förberedelser är det väldigt sällan jag hittar något jag har behov av. Oftast är jag numera i en matbutik högst 1-2 gånger i månaden och ofta inte alls men vid ett besök är det oftast någon färskvara, som exempelvis mjölk har tagit slut. Även behovet av grönsaker har minskat enormt eftersom jag odlar själv, får av släktingar eller hittar på allmän mark när jag är ute, om det är för mycket att använda färskt så torkar jag ofta det för att förlänga hållbarheten. Nu senast var det ramslök som jag fick av min bror, som han hittade vilt i närheten av sitt hus. Jag torkade det mesta i ugnen och fyllde på i min kryddhylla med det jag inte använde direkt.

De kommande veckorna, ända fram en bit in i juni, kommer att vara fyllda med aktiviteter som jag kommer att diskutera mer här längre fram. Jag kommer att försöka skriva minst ett inlägg i veckan. Dessutom närmar sig sommaren, vilket innebär att det generellt kommer att bli fler aktiviteter, särskilt om vädret blir bra. Jag kommer också att hålla utkik efter möjligheter att plocka frukt och bär på allmän mark eller från någon som vill bli av med sitt överskott. Om jag får möjlighet till detta kommer jag att skriva ett inlägg om hur jag förvarar eller konserverar det. Dessutom kommer jag att starta några projekt runt mitt hus, som att bygga ett trädäck och förbättra tomten i allmänhet. Kanske kommer jag över lite överbliven marksten som någon vill bli av med och ge bort. Tyvärr upptäckte jag att min gräsklippare inte startar. Jag kommer att undersöka möjligheter att köpa en begagnad till ett bra pris på Blocket, men jag kommer nog inte att köpa fler elgräsklippare, särskilt inte med batteri, eftersom jag har haft dåliga erfarenheter av två stycken, en lite dyrare Bosch och en billigare AL-KO. Dessutom är det svårt att felsöka dessa eftersom allt som händer är att de inte startar. En bensindriven gräsklippare förstår jag lite bättre och är också lättare att få servad, så nu satsar jag på en bensindriven som fungerar.

Min träning har inte riktigt varit på den nivå jag önskat, och nu måste jag verkligen öka tempot eftersom min planerade cykeltur från Oslo till Lund är ungefär en månad bort. Jag har börjat packa, men det har gått lite för långsamt eftersom jag skulle ha velat testa att cykla iväg med fullpackad cykel en bit bort så att jag kan sätta upp allt och hitta ett system som fungerar för packningen på cykeln.

Jag läste några bra spartips som jag tänkte dela, de kanske inte ger några större ekonomiska besparingar men jag tycker de var intressanta. Detta första sparar mest på naturresurser men när man spolar upp varmvatten, fyll några PET-flaskor med det första vattnet som inte blivit tillräckligt varmt och använd det sedan till annat, som att moppa golvet eller kanske vattna blommorna. Ett annat smart tips är att dela kökssvampar (eller andra liknande svampar) det finns nog inte mycket som en hel svamp klarar som inte en halv klarar lika bra. Att tanka bilen på helgen om möjligt, då priserna ofta är lägre. Detta sista är ett av mina egna som jag ofta använder, göra en lista på vad som skall handlas innan besöket i butiken, hålla sig strikt till listan och försöka att göra alla butiksbesök samma dag så att det blir enklare att planera körningen. Ännu bättre är att inte betala för drivmedel två gånger så om möjligt planera in butiksbesöken i resor till och från arbetet där drivmedlet redan är betalt. 

Tack för att du läser SpararPengarna och dela gärna med dig av lite smarta sparhacks i kommentarerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar