lördag 9 december 2023

Varför kasta pengar

En grundläggande sak för att kunna spara effektivt är enligt mig att man slutar slösa, idag tänkte jag dela med mig mina tankar kring slöseriet på plastpåsar.

Det finns otaliga skäl till varför vi bör undvika att köpa plastpåsar, men låt oss börja med det mest uppenbara: slöseriet med avfallspåsar. Att köpa avfallspåsar, som vi fyller våra papperskorgar med eller använder för att samla brännbart avfall, är ett enormt slöseri. Vi köper dessa påsar bara för att kasta dem, vilket i praktiken innebär att vi kastar pengar i soporna.

Plastpåsar som vi använder för att bära hem matvaror från butiken kan tyckas vara mer meningsfulla, eftersom vi åtminstone använder dem mer än en gång innan vi kastar dem. Men det är värt att fundera över att det är ekonomiskt lönsamt att panta en burk eller flaska som kostar 1-2 SEK, medan en plastpåse som kostar 2-5 SEK bara kastas i soporna. Mitt syfte är inte att avskräcka folk från att panta burkar och flaskor, utan snarare att uppmuntra till eftertanke kring slöseriet.

Många har av miljöskäl börjat använda tygpåsar för att bära hem matvaror från affären, vilket är en vänlig gest mot naturen. Men om vi fortsätter att köpa avfallspåsar, har vi egentligen inte gjort mycket för att hjälpa naturen eller minska slöseriet.

Jag har ingen lösning på problemet med plast i naturen, men jag har hittat ett sätt att minska mitt eget slöseri. Jag tar tillvara på engångspåsar som jag får i affären när jag köper frukt, grönsaker och liknande. Jag använder dessa påsar flera gånger, för att transportera min lunchlåda, förvara saker och slutligen som avfallspåsar för brännbart avfall och för att samla returburkar. Returburkar gör ofta påsarna klibbiga, vilket påskyndar att de hamnar i soporna. Om du tycker att dessa påsar är för sköra, vilket jag kan förstå, kan du använda två påsar för att fördela vikten och förstärka dem. Om de går sönder, sortera dem med övrig plast så att de inte hamnar i naturen.

För att bära hem varor från affären använder jag naturligtvis tygpåsar när jag kan. Men om jag inte har några tygpåsar med mig, tar jag ibland en engångspåse. Detta är dock undantaget snarare än regeln.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar