onsdag 15 november 2023

10 sparhacks för bilägare

1. När det behövs däckbyte till vinterdäck eller sommardäck, byt däck på bilen själv med en domkraft och ett hjulkors istället för att betala för tjänsten.

2. Däck slits och måste då bytas men är ofta en hög kostnad, men du kan hitta begagnade däck billigt på skroten eller om du vill köpa nya däck, kan du spara pengar genom att handla på nätet. Många nätbutiker erbjuder också bra priser för montering.

3. Använd farthållare om det finns. Det är bekvämt och sparar bränsle.

4. Tvätta och städa bilen själv om du kan. Det finns många tips på internet för hur du gör det på ett bra sätt.

5. Planera din körning så att du minimerar antalet gånger du passerar samma ställe. Du kan göra många ärenden när du åker till och från jobbet eller gör andra nödvändiga resor. Det sparar inte bara pengar och slitage, utan också tid.

6. Följ bilens serviceintervall. Det kan kännas som en stor kostnad, men det finns verkstäder som är mycket billigare än märkesverkstäderna. Det viktiga är att det blir gjort. Det förlänger bilens livslängd och kan höja värdet om du ska sälja den. Det kan löna sig att begära in offerter på service.

7. Inköp av tillbehör till bilen är ofta dyrt. Det finns prisvärda produkter på Biltema, Clas Ohlson och Jula som håller god kvalitet. Torkarblad, lampor och spolarvätska är exempel på sådana produkter. Ett tips är att köpa koncentrerad spolarvätska och späda ut den själv med vatten. Att köpa färdigblandad spolarvätska innebär att du betalar för 50 % vatten. När det gäller olja, kan det däremot vara värt att köpa en lite dyrare som är anpassad för din bil.

8. Kör med rätt lufttryck i däcken. Det sänker bränsleförbrukningen i bilen.

9. Bilförsäkring är ofta en hög rullande kostnad. Du kan försöka förhandla med ditt försäkringsbolag eller hitta ett billigare alternativ hos ett annat försäkringsbolag.

10. Biltillverkarna har försökt minska vikten på bilarna för att få lägre bränsleförbrukning. Du kan också bidra till det genom att inte ha för många saker liggande i bilen. Det minskar både vikten och inbrottsrisken. Du kan också försöka att inte alltid ha full tank. Bränsle väger också, så om du inte kör så mycket, kan du kanske tanka halv tank i stället för full tank.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar