torsdag 10 april 2025

Är det över?

Tänk på att SpararPengarna inte är någon ekonomisk rådgivning, det jag skriver på denna sidan är mina egna tankar om min egen ekonomi och du måste själv fundera igenom de investeringarna du gör och vad som passar för din ekonomi.

Idag var en bra dag – jag sålde EQT för 277,50 när börsen öppnade, vilket gav en vinst på 27,24 % jämfört med mitt inköpspris på 218,10 SEK den 7 april. Att investera på en så volatil marknad som nu kan ge stora och snabba vinster, men det innebär också betydande risker. Det är ingenting man bör ägna sig åt om man inte är beredd på att marknaden ibland går i oväntade riktningar.

Även om detta fortfarande kan bli en bra affär så köpte jag även Investor B den 8:e och 9:e (snittpris 253,63 SEK) samt Infracom den 7:e och 9:e (snittpris 18,94 SEK), och båda dessa innehav finns kvar i min portfölj eftersom de inte har nått det pris jag önskar sälja dem för.

Fortsätter tullkriget och det ser verkligen ut som att det kommer göra det, så tror jag att det kan öppnas upp köplägen i sektorer där jag redan har stora investeringar, särskilt inom energi. Just nu framstår alla oljebolag jag investerat i som billiga, så det kan bli aktuellt med ytterligare investeringar i Africa Oil, Vår Energi, Equinor eller Aker BP.

Det är spännande tider att vara på börsen just nu men för stunden låter jag marknaderna lugna ner sig lite innan jag placerar om utfallet. Kommer det fler dippar så vill jag ha lite pengar redo att investera.

Tack för att du läser SpararPengarna och skriv gärna i kommentarerna och berätta hur du investerar under tullkriget.

söndag 6 april 2025

Nästa investering

Tänk på att SpararPengarna inte är någon ekonomisk rådgivning, det jag skriver på denna sidan är mina egna tankar om min egen ekonomi och du måste själv fundera igenom de investeringarna du gör och vad som passar för din ekonomi.

Investor är EQT:s största enskilda investerare med 14 % av aktiekapitalet. EQT i sin tur har investerat i många företag globalt inom olika sektorer. Här är några exempel på företag de har varit involverade i:

  • SUSE Linux: Ett ledande företag inom öppen källkod och Linux-distributioner.
  • GlobalConnect: Ett företag som erbjuder fiberbaserad datakommunikation och datacenterlösningar.
  • EdgeConneX: Specialiserar sig på datacenterlösningar nära slutanvändare.
  • Anticimex: Ett svenskt företag inom skadedjurskontroll och skadeservice.
  • AutoStore: Ett robotföretag som fokuserar på lagerhantering.
  • Waystar: Ett företag som erbjuder lösningar för betalningshantering inom hälso- och sjukvård.

EQT har nyligen lagt ett bud på Fortnox, ett av de bolag som förmodligen är mest igenkänt i Sverige.

Vid EQT:s börsnotering köpte jag aktier, men sålde dem efter några timmar och gjorde en snabb vinst. Mitt intresse för EQT har nu återväckts, särskilt efter att aktien föll 12,55 % och stängde på 256,50 SEK i fredags. EQT har en förhållandevis låg förväntad utdelning men det är inte utdelningen som lockar mig till bolaget, utan snarare möjligheten att sälja aktien med vinst och snabbt investera pengarna i bättre utdelningsaktier. Om strategin skulle misslyckas finns ändå en förväntad utdelning, vilket gör det enklare att behålla aktien över tid jämfört med aktier utan utdelning. På kort sikt (ca 1 månad) vill jag att den går upp 20% för att jag skall anse att det varit en lyckat affär, skulle det inte inte bli så och det blir ett lite långsiktigare förvärv vill jag sälja den för SEK 350-400.

Nästa bolag jag investerar i är Infracom som är en svensk digital helhetsleverantör som erbjuder ett brett utbud av tjänster inom IT och kommunikation. Företaget fokuserar på att hjälpa företag och organisationer med digitala lösningar och har verksamhet inom följande områden:

  • Molnbaserad telefoni: Tillhandahåller tjänster via sin egen plattform Infinity, samt Microsoft Teams-telefoni.
  • IT-drift och hosting: Erbjuder molnbaserade IT-tjänster, serverhantering och datahallar.
  • Internet och datakommunikation: Levererar internetanslutningar och datakommunikation mellan geografiska platser och kontor.
  • Digitala kontorslösningar: Inkluderar applikationer, mötesrumsteknik, dokumenthantering och arbetsplats som tjänst.

Jag har lagt en mindre köporder på Infracom och jag har även bolaget i portföljen sedan tidigare. Jag tycker att aktien är intressant både kortsiktigt och långsiktigt:

  • Kortsiktiga möjligheter: Aktien tenderar att röra sig med cirka 5 % upp eller ner under en dag, vilket gör den attraktiv för att utnyttja kursrörelser. Så länge jag kan handla courtagfritt via SAVR ser jag potential för snabba vinster.
  • Långsiktiga förutsättningar: Infracom har fallit 40 % på årsbasis, men har under 2025 visat tecken på förbättringar. Företaget har förvärvat många bolag under de senaste åren, och om de lyckas öka lönsamheten genom dessa förvärv kan aktien bli en intressant långsiktig investering.
  • Utdelning och stabilitet: Sedan 2021 har den förväntade utdelningen varit stabil, vilket gör Infracom till ett potentiellt tillskott i min utdelningsportfölj på sikt.

Jag flyttar också kontinuerligt kapital från Kameo när räntor eller återbetalade lån kommer in. Min långsiktiga plan är att tömma portföljen helt, eftersom jag inte längre anser det lönsamt att finansiera lån med räntor under 10 %. I fredags initierade jag en överföring av det senaste kapitalet från Kameo. När pengarna når min bank planerar jag att föra över dem till SAVR, där jag avser att lägga köporder på EQT och/eller Infracom, beroende på hur förutsättningarna ser ut vid det tillfället.

Tack för att du läser SpararPengarna och kommentera gärna nedan och berätta om du hittat några pärlor att investera i och vill dela med dig av.

fredag 4 april 2025

Köper Porsche SE

Tänk på att SpararPengarna inte är någon ekonomisk rådgivning, det jag skriver på denna sidan är mina egna tankar om min egen ekonomi och du måste själv fundera igenom de investeringarna du gör och vad som passar för din ekonomi.

Just nu försöker jag dra nytta av turbulensen på börsen genom att passa på att köpa aktier som har påverkats av USA:s nya tullar. Tidigare har jag nämnt att jag har investerat i Tesla, och idag köpte jag ytterligare Tesla-aktier med de sista likvida medel jag hade tillgängliga. Eftersom Tesla inte ger några utdelningar och sannolikt inte kommer göra det inom den närmaste framtiden, är detta en ren spekulation på att aktien i framtiden kommer att öka i värde, vilket jag redan skrivit om här tidigare.

Jag köpte även en annan aktie som är kopplad till bilindustrin och som jag finner riktigt intressant – nämligen Porsche Automobil Holding SE, som är noterad på den tyska börsen Xetra under tickerkoden PAH3. Porsche Automobil Holding SE är, som kanske inte alla vet, inte företaget som tillverkar Porsche-bilar. Istället är det familjen Porsches holdingbolag, som äger Porsche både direkt och genom sitt majoritetsägande i Volkswagen.

Volkswagen AG äger en rad bilmärken som täcker olika segment och marknader. Här är en lista över de mest framstående:

    • Volkswagen: Kärnmärket i koncernen, känt för modeller som Golf och Passat.

    • Audi: Premiumbilar med avancerad teknik och lyxig design.

    • Porsche: Sportbilar och högpresterande modeller som 911 och Taycan.

    • Škoda: Prisvärda och funktionella fordon från Tjeckien.

    • SEAT: Ungdomliga och sportiga bilar från Spanien.

    • Bentley: Lyxbilar med traditionellt hantverk och modern teknik.

    • Lamborghini: Sportbilar med extrem prestanda och extravagant design.

    • Bugatti: Ultraluxuösa bilar som Chiron och Veyron.

    • Ducati: Motorcyklar med hög prestanda.

Volkswagen AG äger även majoriteten av Traton SE, som är en av världens största tillverkare av kommersiella fordon. Traton inkluderar varumärken som Scania, MAN Truck & Bus och Volkswagen Truck & Bus.

Utöver dessa bilmärken och kommersiella fordon har Volkswagen också ägande i flera teknik- och mobilitetsföretag, bland annat:

    • Aeva Technologies: Utvecklar lidar-teknik för autonoma fordon.

    • Markforged: Specialiserat på 3D-printning och additiv tillverkning.

    • Inrix: Fokuserar på trafikdata och mobilitetslösningar.

    • ABB E-mobility: Levererar laddningslösningar för elfordon.

    • Flix SE: Global mobilitetsplattform för långdistansresor med buss och tåg.

Som om inte detta räckte så var det som slutligen övertygade mig att investera i Porsche Automobil Holding SE dess attraktiva direktavkastning på hela 7,63 % vilket gör detta till ett utmärkt bolag i min utdelningsportfölj.

Tack för att du läser SpararPengarna och skriv gärna i kommentarerna och berätta hur du hanterar den senaste turbulensen på börsen.