tisdag 30 maj 2023

Magiska Kattegattleden 2023


Att cykla har varit ett intresse för mig länge, det ger en helt annan upplevelse än att göra en resa på de flesta andra sätt. Förberedelserna hade pågått länge men mer intensivt den senaste månaden. Nu skulle jag får testa om jag hade rätt saker, rätt mängd, rätt cykel. Precis vad som förmodligen händer de flesta som ger sig ut på resor så kan jag nu efteråt konstatera att jag hade med mig saker jag inte använde alls, vissa saker jag använde några gånger men sannolikt klarat mig utan och vissa saker var precis rätt.

 

 

Dag 1 (80 km)
Jag började äventyret med att övernatta i Helsingborg och passade på att träffa två vänner, jag  kom iväg lite sent men i strålande väder för cykling, min tanke var att köra 80-100 km om dagen.
Första delen av resan var väldigt fina och cykelvänliga cykelbanor/vägar och jag blev glad att se hur många ställen Helsingborgs kommun hade för att pumpa cykeln. Första lägret blev i ett naturreservat som heter Gryteskär som hade ett vindsskydd, ved och som skulle haft vatten men pumpen fungerade ej. Jag slog upp mitt tält en bit från vindskyddet och började laga mat som bestod av torkad nötfärs som jag gjort innan jag reste, snabbmakaroner och te, mitt i min matlagning dök det upp några andra som också skulle slå läger i närheten, killen frågade mig om jag fått pumpen att fungera, men det hade jag inte. Han sa då att han skulle köra och fixa vatten i närheten och frågade mig om han skulle ta till mig också. Jag hade förvisso en flaska kvar på cykeln men jag svarade att det ville jag gärna eftersom det säkert kommer behövas, det visade sig att även de körde Kattegattleden och det skulle visa sig att vi möttes flera gånger under vår färd. Jag blev riktigt glad över att det finns så hjälpsamma människor. Jag åt min mat och sen ville jag ta lite foto med min drönare, men det gick inte eftersom området var spärrat, kanske eftersom det var ett naturreservat. Jag la mig ganska tidigt eftersom jag ville vara utvilad nästa dag.
 

https://www.komoot.com/tour/1124212670?share_token=aic7B0ea1hc2lIO84PKMgyXcGhXI9iNoLJg6UfP0yVxtCwEAbR&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1124212793?share_token=ayWrxu85flXgXQSpq6kDcw8RSaE49djen64wbhRhF8ksrvauJJ&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1124212881?share_token=a4uRyAZ67BLZkGEMtsZd4AXpqAwBJmyIBCY9N5Q2c8CWzUDuAE&ref=wtd

Dag 2 (104 km)
Innan jag åkte pratade jag lite med de andra jag träffat dagen innan, de frågade om det varit kallt på natten men jag hade inte märkt något särskilt, jag hade en bra sovsäck och varma kläder att sova i. Jag startade dagen med musli, lite te, en stänk rom i för att få upp värmen
Den första delen hade varit ganska ansträngningslös men nu började backarna och jag träffade vännerna från Gryteskär flera gånger på leden denna dag. Omgivningen var väldigt fin och jag njöt av att vara ute i naturen. När jag kände mig redo att slå läger så hittade jag inget bra vindskydd på vindskyddskartan så när jag körde förbi en camping så beslutade jag mig för att kontrollera om det fanns plats. Jag var nu i en ort som heter Haverdal. Tjejen i receptionen var jätte trevlig och talade om för mig att eftersom jag var cyklist så fick jag rabatt så det kostade endast 200kr, hon gav mig även lite information om campingen. Jag har inte sovit på camping på många år med jag tackade så mycket och började slå upp tältet, och när jag var klar så tittade jag i informationen jag fått och det visade sig att de hade riktigt bra wifi som man fick använda fritt. Surfen på min telefon tagit slut dagen innan, troligen hade min telefon börjat ladda upp all video jag spelat in så fri wifi passade mig utmärk. Tidigare när jag körde in på campingen såg jag reklam för en pizzeria som jag tänkte besöka för att återställa lite av de kalorier jag hade bränt under en hel dag ute i solen, men när jag hittade pizzerian så visade det sig att det var en vagn utanför hemköp med pizzaugn, inte riktigt vad jag tänkt mig då jag gärna hade tagit en öl till maten, men jag beställde en gyros mitt i vad som verkade vara rush hos dem men jag fick maten och den var riktigt god. Efter maten glömde jag totalt bort att jag också höll på med ”utmaningen 2.1” och handlade en läsk och lite lösgodis i affären. Jag gick tillbaka till campingen och surfade en stund, fortsatte att ladda upp bilder och video innan jag somnade.
 

https://www.komoot.com/tour/1125678487?share_token=a8x8OBnF45iz4Huck42MfPBUZMDSVFwrkofNUybs1MXQ1eAhCk&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1125678676?share_token=axDfOvkvFZ99E6KEEuH3jmEwbPTttCFB5EmMPKcUy53x7IlnTG&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1125678757?share_token=acOrql5TTBm7azaZjUYOo57MFTLXuL55Ky9Zywk2d6FdSGu1dV&ref=wtd

Dag 3 (84 km)
Jag startade dagen igen med en skål musli, lite te med en skvätt rom innan jag checkade ut. Jag kan verkligen rekommendera denna camping, personalen var jätte trevlig och hjälpsam, bra pris på tältplatsen och campingen hade mycket hög standard. Jag fortsatte resan mot Falkenberg och Varberg, och omgivningen var fortsatt mycket fin och både Falkenberg och Varberg verkade vara trevliga orter, visserligen stannade jag bara till på i Falkenberg och Varberg för att ta några bilder.
Igen så hittade jag inget vindskydd i närheten när jag skulle slå läger och letade då  igen efter camping, jag hittade en i Kärradal, men jag kan tyvärr inte säga att jag var lika nöjd denna gång, även om personalen var trevlig så var det mer än dubbelt så dyrt som det var i Haverdal, ingen wifi så kommer jag förbi här igen så kommer jag nog fortsätta och se vad jag kan hitta längre fram på vägen.


https://www.komoot.com/tour/1127187057?share_token=aP2o51X1M4MUNa6JOMO2j10cIZBCijjfCygDddHr1Q2yfgiRCP&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1127187156?share_token=apV8UgaFJa20mHYcPUxcVw6s9RpDtTnOOcm4zCYRlDhuhALVy7&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1127187193?share_token=a91zDQ2NRidGPHRsgfMsyG5h07exZ6RY6frY5USSgGEy3v2nti&ref=wtd

Dag 4 (126 km)
Nu började rutten bli mer bostadshus och mindre natur, ironiskt nog så är naturen kring kärnkraftverket i Ringhals den finaste under denna del av resan. Jag visste inte att Kattegattleden i princip gick fram till grinden för Ringhals, jag fortsatte cykla men noterade att naturupplevelserna blev färre och jag ville inte ta in på ytterligare en camping så jag fortsatte till slutdestinationen även om jag egentlige hade planerat för en dag till. Jag stannade i Onsala utanför Kungsbacka för att låna en WC, men när jag frågade om jag fick låna WC så hämtade tjejen en låda med verktyg. Det löste sig och till slut kom jag in på ett välbehövligt toalettbesök :-) När jag började närma mig Göteborg så blev trafiken tätare och tätare, det var skillnad från hur cykelvänlig resan innan varit men slutligen kom jag fram till centralstationen, jag bad några turister ta ett foto av mig utanför centralen för att fira slutdestinationen av kattegattleden. När jag berättade för dem vad jag gjort och visade dem Kattegattleden skylten utanför stationen så blev de intresserade och frågade mig hur lång tid det tagit. Jag gick in på stationen och letade efter någonstans att köpa biljetter, men det verkade inte finnas så jag frågade en tjej om hon visste var man kunde köpa biljetter men hon svarade att SJ hade något men det var stängt, annars rekommenderade hon att använda appen. Jag tackade för hjälpen och surfade in på Öresundstågen, letade upp en lämplig resa, men när jag betalade så fick man välja hur det skulle skickas och jag valde då SMS eftersom min surf var slut, men det kom inget SMS så jag ringde öresundstrafiken och fick hjälp att lösa det och fick till slut min biljett. Det kom fler överraskningar när det visade sig att jag köpt en biljett där jag skulle byta från tåg till buss i Helsingborg men under resan fick jag goda nyheter, att på grund av spårarbete så gick tåget direkt till min slutdestination. För första gången så har tågstrul varit till min fördel, kanske dags att köpa en lott nu när man har flyt :-) Kattegattleden var helt underbar resa och vädret var magiskt så jag planerar redan att köra sydkustleden snart.

https://www.komoot.com/tour/1129687554?share_token=aY1rli5eAXz08nNXoC1aelhsVzmW6JgFr3PT7yM53dQbM6THHO&ref=wtd

https://www.komoot.com/tour/1129687850?share_token=aubDygNhRZhutsKpgT76jTZueIH71RCoA5rDOvpnauTORywPkJ&ref=wtdInga kommentarer:

Skicka en kommentar